Brigsham en River Dart.

Het zou een relaxed dagje worden, met het afgaand water de Exe afvaren en met halve wind naar het zuiden koersen.

Onderweg besloten de baai in te varen naar Torquai, deze plaats was jammer genoeg niet te bezeilen en zouden we moeten kruisen.

Daar hadden we geen zin in en dus de boeg naar Brigsham gestoken, even slalommen tussen wat velden met vissers balonnetjes en konden zo de havenkom binnen zeilen.

Van Dave (Ros Ailither) hadden we te horen gekregen, dat je aan de Stads-ponton drie uur gratis mochten liggen.

Kleurige huizen van Brigsham
Zo zou ik niet graag afmeren tegen de havenmuur.

Aan de Fish’n Chips.

De ponton lag ook goed vol en moesten dubbel liggen, de buren een briefje op de kajuitingang geplakt met ons telefoonnummer en hoppa de wal op.

Leuk kneuterig vissers plaatsje en heel veel winkeltjes, uiteraard hier ook een “Fish` n Chips” gegeten, scheelt weer koken vanavond en op tijd aan de film (serie).

Na ruim 3 uren terug bij de boot en de buren waren er ook, en het was geen probleem dat we aan hun lagen.

Met de volle maag verder naar het zuiden op naar de monding van de Dart.

Bijkomend voordeel van het rustig aan doen was dat het tij bij de ingang van de rivier kenterde en met stroom naar binnen konden.

Erg ver hoefden we niet en na even “clandestien” aan de havenmeester plaats gelegen te hebben, heeft hij ons gewezen op de mogelijkheden.

Na wat overleg is het de “Deep-water-pontoon” geworden aan de andere kant van Dartmouth.

Je kon de bijboot op verschillende plekken kwijt aan de stadskant en de douches waren daar ook.

Achteraf blij met onze keuze, want het is erg druk met toerisme in Dartmouth wat het gelijk ook gezellig druk maakte.

Zeker als er ook nog een cruiseschip voor de deur (in de monding) aanmeert en een paar duizend mensen los gelaten worden.

Na het dorp doorgekamt te hebben op naar het Kasteel en daar een High Tea genomen ( veur mie een High Coffee ) maar wel de clotted cream tjonge wat is dat lekker spul.

De calorieen spatten er van af, dus voor de gemoedsrust een pittige wandeling naar een uitzichtspunt op de heuvel gemaakt.

En inderdaad spectaculaire gezichten over de zee en rivier de Dart.

Men heeft het hier goed voor elkaar wat de voorzieningen van vuilnis en water aangaat, er is een aparte pontoon voor dit vlak voor de bunkerboot.

Na dus onze rommel daar gedumpt te hebben verder de rivier op, wat is het hier bezaaid met mooringen en vooral waar het water dieper is.

Voor ankeren moet je wel zoeken, direct naast de vaarweg bij Dittisham het anker laten vallen en het hekanker er ook uit, zodat we niet dwars kunnen gaan liggen

In de middag een wandeling door Dittisham gemaakt en weer een paar leuke kiekjes gemaakt.
De volgende dag kwam er toch een “River Patrol” autoriteit even melden, dat we niet op een toegewezen ankerplek lagen en wees op de kaart een paar plekken aan.

Een ervan was net om de hoek stroomopwaarts in een kreek, goed gaan we daar heen geen probleem.

De plotter opgestart, tja die kreek valt dus droog, wat een grapjas.

We zijn dus voor de kreek gaan liggen pal tegen de buitenkant van de geul en lagen hier perfect.Met de bijboot helemaal een tocht gemaakt naar Totnes en het reservetankje benzine maar mee genomen en niet onterecht.

Met de stroom mee naar boven en twee uur voor hoog daar aangekomen, toevallig voer dat hele stuk een engelsman in zijn bijbootje met ons mee.

In Totnes heeft hij nog even op ons gewacht en verteld dat je tot maximaal twee uur na hoog hier weer weg moest zijn, omdat het hier droog valt.

En of wij die Nederlanders waren die voor de kreek lagen, euh ja lagen we daar niet droog bij eb? Nee gaat net goed 😉

Dat moet ik wel toegeven, zo strak conventioneel en afstandelijk ze ook kunnen zijn zo vriendelijk en voorkomend zijn ze ook.

Totnes verraste ons qua grootte, we hadden een heel klein plaatsje verwacht, maar dit was weer gezellig.Stom toevallig een verschrikkelijkoude bron gezien de zgn. “Leech Well” die al bekend is sinds de 13e eeuw, hij zou ook verschillende huidaandoeningen genezen en ja hoor Hilda aan het wassen. Je weet maar nooit waar het goed voor is h`e.

De volgende dag weer naar Dittisham terug gevaren met de bijboot en aan de overkant is de voormalige woning van Agatha Christie waar je alles kunt bezichtigen.

Ook hier hebben we menige uurtjes vertoefd met de nodige vergezichten.
De volgende dag zullen we naar Plymouth afreizen en alle tanken en jerrycans maar weer gevuld met water en diesel, voordat we de rivier verlieten.

Bedankt Dart je was supermooi en een bezoek was het meer dan waard.

Auteur: Thom

Bouwer en zeiler!

2 gedachten over “Brigsham en River Dart.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s